Pečený - nepečený beránek

Velikonoční beránek by se měl podle tradice péct na Boží hod velikonoční – tedy poslední neděli před velikonočním pondělím, kdy se chodí s pomlázkou na koledu. Den předtím, na Bílou sobotu, se peče velikonoční mazanec, který může mít i podobu věnce. Ale jelikož my jsme s družinou měli prázdniny a o víkendu nechodíme do školy, tak jsme si nepečeného beránka upekli - neupekli v úterý 11. 4. 2017. Klasický beránek se připravuje nejčastěji z některého druhu sladkého těsta, do kterého se mohou přidat i rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce. Na upečeného beránka se může nanést čokoládová nebo jiná poleva a kolem krku by mu neměla chybět mašle… Ovšem náš nepečený beránek má jiný postup…Malý kousek perníku překrojíme, zapíchneme do něj špejle a vytvoříme postavu beránka. Polevu si dáme do sáčku, odstřihneme špičku a krouživými pohyby polevou beránka obalíme. Lentilkou nebo rozinkou ozdobíme oči a necháme zaschnout. Po zaschnutí stuhou nebo mašlí ozdobíme krk beránka a zabalíme do celofánu… Všechny děti při pečení - nepečení byly šikovné a beránek se všem vydařil…:)

Ester Medková, DiS., vedoucí vychovatelka školní družiny

OTEVŘÍT FOTOGALERII

 

           


 


 

 

  

  

  

TOPlist